На базі ЗДО пройшов майстер- клас для медичних працівників міста за підтримки департаменту освіти міста та МЦФР в особі голови асоціації педагогічних працівників дошкільної освіти України Н. Омельяненко на тему : «Новітні інформаційно-комунікативні технології в організації харчування дітей в сучасному ЗДО»
Однією з головних умов ефективності роботи кожного ЗДО є правильно організоване дитяче харчування. Організація якісного та раціонального харчування дітей потребує виконання вимог чинного законодавства, санітарних норм, норм харчування дітей, та врахування енергетичної цінності продуктів. Питання організації якісного харчування актуальні в сучасному дошкільному закладі, тому, що гармонійне зростання дитячої особистості залежить в першу чергу від балансу продуктів які діти використовують в їжі, вибору страв за індивідуальними особливостями організму (дієтичне харчування), дотримання умов зберігання та оброблення продуктів, контроль та державний нагляд за організацією харчування. З цією метою держава в особі дошкільного закладу вживає заходів, щодо надання дітям доступу до достатньої кількості продуктів та питної води з метою забезпечення росту та розвитку здорової дитини. Для оптимізації цих заходів в ЗДО використовують різноманітні інновації – створюють спеціальні комп’ютерні програми та використовують мережу Інтернет.
Ми пропонуємо вашій увазі спеціальну комп’ютерну програму для розрахунку обліку та аналізу харчування в дошкільних закладах, за якою працюємо деякий час. Програма повністю відповідає вимогам чинного законодавства. Переваги даної програми, на наш погляд, полягають в тому, що інтерфейс розроблено таким чином, що кожен спеціаліст, незалежно від віку та навиків роботи з комп’ютером, за деякий час навчиться впевнено працювати з цією програмою. В електронній версії програми додається її демонстраційна версія, яка містить навчання по роботі з програмою та відповіді на часто виникаючі запитання.
Особливості її використання
- Медична сестра з дієтичного харчування щоденно вносить показники надходження продуктів в дошкільний заклад до пункту «Залишки» адресної строки програми та їх вартість. Після внесення цих показників та використовуючи картотеку технологій приготування страв розпочинається робота з програмою для складання щоденного меню.
Шляхом цих операцій ми можемо відразу визначити вартість меню. Таке швидке обрахування дає можливість корегувати склад меню в залежності від кількості дітей, враховуючи наявність окремих категорій (діти раннього віку, дошкільники, діти пільгових категорій, працівники). Саме такий принцип роботи за програмою значно спрощує роботу по складанню денного меню. А саме:
-моментально обчислюється вартість щоденного меню
– виводяться залишки по коморі,
– як результат видається відсоток виконання натуральних норм з харчування за вибраний період;
– автоматично розраховується відсоток вміщення білків, жирів та вуглеводів,
– видається фактична вага виходу готових страв.
Готовий бланк меню-розкладки щодня по локальній мережі відправляється на робочий стіл комп’ютера завідуючої для перевірки, а потім направляється по електронній пошті в централізовану бухгалтерію районного відділу освіти. Затверджене завідуючою меню роздруковується для ознайомлення батьків та працівників.
Послідовності роботи за програмою та основні питання:
- Складання денного меню.
Зазвичай в складанні денного меню виникає багато труднощів: недосконалість матеріальної бази для оформлення бланків документації та помилки механічного підрахунку норм і вартості харчування. Але ця програма дозволяє автоматично заповнювати готові бланки та вести комп’ютерний підрахунок усіх необхідних обчислень. При складанні щоденного меню використовувати ті продукти, які є в наявності в коморі та занесені до складського обліку програми. А енергетична цінність страв автоматично визначаться через занесенні заздалегідь в програму розрахунку обліку та аналізу харчування в дошкільних закладах картки технологічних страв. Для полегшення складання щоденного меню достатньо ввести двотижневе примірне меню до програми , а потім просто скопіювати дні та коригувати їх.
Ще однією перевагою цієї програми є те, що кожного дня змінюється кількість дітей, і, згідно інструкції з організації харчування, медична сестра повинна робити додаткове меню. Користуючись цією програмою їй достатньо ввести змінену кількість дітей та роздрукувати готове додаткове меню.
(Зразок меню)

- Складський облік.
За допомоги цієї комп’ютерної програми проводиться не тільки реєстрація продуктів, які надходять до комори ЗДО згідно поданих заявок, а й ефективний облік їх через внесення накладних документів в спеціальний файл. Це допомагає комірнику нашого закладу автоматично вести ефективний облік продуктів за асортиментом та віковими категоріями, та в будь-який час отримати залишки по коморі. Крім того, це дозволяє точніше замовити продукти харчування у постачальників та проводити щоденний звіт наявності продуктів на складі та їх списання.
(зразок складського обліку)

- Виконання норм.
Організація харчування дітей в ЗДО вимагає від медичної сестри з дієтичного харчування розв’язання основних питань, а саме виконання натуральних норм з харчування. Ця програма дозволяє нам щоденно контролювати виконання норм не докладаючи до цього багато зусиль. Норми заміни продуктів за енергоцінністю в програмі вибираються автоматично, вираховується норма продуктів згідно коефіцієнту, а тому нам значно легше контролювати виконання норм з харчування за 10 днів, за місяць, за квартал, та за кожною віковою категорією дітей окремо.

- Вартість харчування
Прогресивною характеристикою програми являється автоматичний підрахунок вартості харчування кожної категорії дітей. Медична сестра з дієтичного харчування вираховує ціну щоденного меню, меню за місяць, і в подальшому контролює кошторис за місяць по всім віковим та пільговим категоріям дітей. Це абсолютно виключає помилки механічного типу та загалом людський фактор.

Рекомендуємо звернути увагу на необхідність вивчення та чітке дотримання інструкції по роботі з програмою «Комп’ютерна програма розрахунку, обліку та аналізу виконання норм харчування в ЗДО».
Можна сказати, що окрім позитивних характеристик даної програми, ми можемо виділити ще одну важливу деталь: ця програма вивільняє час комірнику, медичній сестрі, медичній сестрі з дієтичного харчування, який вони можуть приділити іншим аспектам своєї роботи. В сучасних умовах розвитку демократичної української держави кожен ЗДО шукає шляхи оптимізації роботи всіх учасників осітнього процесу.
Рекомендації по роботі за програмою
для розрахунку, обліку та аналізу харчування
- При вивченні програми звернути особливу увагу на демонстраційну версію програми, в якій містяться відповіді на часто виникаючі питання щодо роботи з програмою.
- Денне меню вираховується на основі приблизного двотижневого меню, яке завірене районним технологом, відділом освіти та представником На початку роботи з програмою рекомендуємо створити та використовувати картотеку технологічних страв.
- Для ефективного використання технологічних карток рекомендується ввести таблицю відсотків відходів по сезонним періодам.
- Денне меню коригується у відповідності від залишків продуктів на складі.
- Для ефективного контролю за обігом та точною кількістю наявних продуктів на харчоблоці, комірнику постійно вести складський облік продуктів.
- Рекомендуємо щоквартально аналізувати виконання норм харчування для ефективного звітування перед завідуючою та поліпшення організації харчування у ЗДО