Тел. 097-567-32-66, 

Організація харчування дітей у садочку

Організація харчування в ЗДО №60 здійснюється за дотриманням норм харчування https://ezavdnz.mcfr.ua/npd-doc?npmid=94&npid=61367, вимог Санітарного регламенту https://mon.gov.ua/ua/news/usi-novivni-novini-2016-05-23-novij-sanitarnij-reglament-dlya-ditsadkiv, законодавчих актів, інструкцій про безпечність харчування та оновлених показників якості продуктів харчування підставою якою є постанова КМ від 24 03.2021 №305 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text зі змінами https://ezavdnz.mcfr.ua/887170

Приготування готових страв здійснюється з дотриманням технології приготування ( сезонне меню) процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках за НАССР https://ezavdnz.mcfr.ua/908173.

Вартість харчування в ЗДО переглядається і встановлюється засновником щороку та щосезону , відповідно до вимог кратності та норм харчування та можуть регулюватися встановленням відсотка батьківської плати за харчування дітей. Відповідальність за планування та організацію харчування в ЗДО https://ezavdnz.mcfr.ua/900030 ( матеріально – технічне забезпечення харчоблоку, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавству  з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, несе засновник (Криворізька міська рада), директор ЗДО також постачальники харчових продуктів https://ezavdnz.mcfr.ua/893175.

В ЗДО організовано триразовий режим харчування – сніданок , обід , вечеря. Примірне чотири тижневе сезонне меню та щоденне меню розкладка враховує сезонність, наявність харчових продуктів, порцію страв для різних вікових груп, БЖВ,  калорійність, та  відповідає вимогам санітарного законодавства.  Обчислення ведеться на спеціальній комп’ютерній програмі «Меню».  Готові страви містять обмежену кількість солі, цукру та жирів( з дотриманням  встановлених МОЗ меж та вимог організації харчування в закладах освіти) https://ezavdnz.mcfr.ua/900028. Під час приготування страв використовується тільки йодована сіль. При приготуванні страв та питного режиму використовується вода зі спеціальною система доочистки питної води з щоквартальною профілактикою та заміною картриджу. Тож питна очищена води у постійному доступі як для використання приготування трав так і для вживання у будь який час. Овочі, фрукти та ягоди повинні бути представлені у максимальному розмаїтті, різних формах, свіжі та у готових стравах. Картопля у вигляді в окремої страви пропонується не частіше ніж 2 рази на тиждень. Знижені норми споживання хліба. Для приготування страв з м’яса використовується м’ясо птиці (курка), очищена від шкірки, нежирна свинина та яловичина https://ezavdnz.mcfr.ua/893417. Відповідно до Норм харчування у ЗДО наявна інформація про алергени чи речовини які не переносити дитина    вноситься  в меню та зазначається індекс алергену.

Відповідно до Норм харчування у ЗДО наявна інформація про алергени чи речовини які не переносити дитина    вноситься  в меню та зазначається індекс алергену. Інформація про розшифровку індексів алергенів розташовується біля щоденного меню.

Для інформування батьків, виконуючи Постанову КМ №305, хід організації харчування в закладах освіти міста, рекомендовано розміщувати на сайтах закладів освіти. Вихователі КЗДО КТ №60 КМР, щоденно висвітлюють фото Меню та страв у соціальному месенджері “Viber” та Facebook/

Важливу роль в організації раціонального та безпечного  харчування відіграє  належна  матеріально-технічна  база  харчоблоку.

Харчоблок забезпечений холодною та (резервним джерелом гарячого водопостачання – 2 бойлери по 80 літрів) гарячою водою, фільтром для доочистки питної води( який змінюється щокварталу) витяжною вентиляцією, вимірювальними засобами, дезінфікуючими  та  мийними  засобами. Щорічно проводиться робота щодо заміни та придбання нового технологічного обладнання (клопотання за потребами). Кухонний  посуд в наявності та використовується за призначенням (але має поступово замінюватися). Все обладнання харчоблоку марковане, холодильне обладнання  наявне але потребує доповнення (морозильна камера).

Харчоблок забезпечений працівниками у повній мірі. Всі працівники ознайомлені з інструкцією з організації харчування в ЗДО та інструкцією з охорони праці, забезпечені спецодягом та предметами особистої гігієни. Щоденно працівники харчоблоку оглядаються на гнійничкові захворювання. Всі працівники згідно термінів проходять медичний огляд та отримують допуск до роботи.

Медична сестра з дієтичного харчування щоденно відбирає добові проби страв, які зберігаються в спеціальній тарі в холодильнику. З метою щоденного контролю t˚C зберігання сирої продукції, працівниками харчоблоку заповнюється “Журнал температурного режиму холодильного обладнання”(окремий, для кожного виду сирої продукції: “Молочні продукти/ добові проби”, “Холодильна камера/овочесховище”, “Гастрономія”, “М’ясо/риба”, “”).

Директором, ст. мед. сестрою, медичною сестрою з дієтичного харчування постійно здійснюється контроль та ведеться вся необхідна документація з організації харчування в КЗДО КТ №60 КМР.

Належна увага приділяється вихованню культурно-гігієнічних навичок у дошкільнят під час, до та після прийому їжі.

Систематично батьки вихованців дитячого садка отримують всі необхідні рекомендації, поради та консультації щодо організації харчування дітей вдома, в рамках адаптивного карантину, через інформаційні ресурси на Інтернет – сторінках.

Інформація для роз’яснювальної роботи з батьківською громадськістю. Реформа харчування в закладах дошкільної освіти.

 Реформа ініційована дружиною Президента України Оленою Зеленською. Так, з 1 січня 2022 року перестають діяти, зокрема для закладів дошкільної освіти, звичні норми харчування, затверджені постановою КМУ №1591, а також спільний наказ МОЗУ та МОНУ про організацію харчування. Як, альтернативу, Уряд затвердив “Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” — документ, спільний для закладів освіти країни.

Документи готували з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування, а також враховували фізіологічні потреби дітей. Сама ж реформа пропонує нове збалансоване меню у ЗЗСО (школах), до створення якого долучилися спеціалісти МОЗ, МОН, дієтологи, технологи. Реформа має на меті змінити підходи до споживання їжі, навчити молоде покоління здорового харчування.

Згідно з нововведеннями, у дитячому меню обмежили кількість солі (для дітей віком від 1-4 років було 2гр денна норма, стала 2,1гр, для дітей віком від 4-6(7) років було 5 гр – стало 3гр); цукру (для дітей віком від 1-3 років заборонено використання цукру під час приготування страв, для дітей віком від 3-6(7) років норма була 45 гр, стало 25гр.); обмежено вживання жирів тваринного походження. У МОЗ зауважили, що у нове меню “не включили” ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі та цукру. Деякі з них — консерванти та транс-жирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Також зменшили норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшили норму молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Зросли норми щодо рослинного масла, але зменшилась норма вершкового масла (для дітей віком 1-3 роки була 12гр, стала – 6 гр. Норма для дітей 4-6(7) років була 21гр, стала 7,5гр, що і стало причиною зникнення з меню звичного сніданку – хліба з вершковим маслом).

Необхідність зменшувати споживання напоїв зі значним вмістом цукру, обумовлюється тим, що у МОЗ вважають, що кількість їх споживання – це лише харчова звичка, яка дуже добре піддається корекції. Через це в нормах харчування значно зменшилась варіативність, порційність напоїв (какао та чай лише по 2 порції на тиждень. До речі саме ці два напої готуються за вимогою МОЗ, що викладена у постанові КМУ №305, для всіх вікових категорій дітей без цукру.) Натомість відсутність напою в 1 з день прийому їжі замінюють свіжими фруктами, норма яких значно збільшилась (раніше денна норма для дітей віком 1-4 роки була 45 гр. зараз – 120гр, для дітей віком 4-6(7) років була 100 гр. – 160гр.).

Меню складали так, аби їжа була різноманітною, враховуючи сезонне чергування страв. Страви готуються лише за технологічними картками, які зарекомендовані МОЗ. З метою урізноманітнення страв, до вже традиційних круп (рису, гречки, вівсянки), у меню додали булгур, сочевицю та кус-кус. Вперше в цьому році почали готувати страви з додаванням свіжоморожених овочів та фруктів, ягід, що особливо важливо, в зимовий та весняний період, коли організм дітей страждає від нестачі вітамінів.